Seitsemän kaunista luontokohdetta Kurikassa

Kurikka tunnetaan ennen kaikkea kauniista ja poikkeuksellisesta luonnostaan. Alue erottautuu muusta Etelä-Pohjanmaasta, sillä lakeuksien lisäksi täältä löytyy paljon maastonvaihtelua ja useampikin luonnonihme.

Kurikassa on paljon mukavia luontopolkuja retkeilyyn ja patikoimiseen. Yhdistelemällä pidempiä reittejä ja lyhyempiä luontopolkuja erilaisia vaihtoehtoja löytyy merkittyinä yli 200 kilometriä. Tarjontaa luontopoluista löytyykin moneen lähtöön.

Lapsiperheille sopivia kohteita ovat esimerkiksi Ketunlenkki Kurikan keskustassa, Suopolku Niinistössä, Jalasjärvellä Kärjenmäen kodalta lähtevä parin kilometrin luontopolku ja Sällinpolku Jurvassa.

Patikoimaan kannattaa suunnata Nuijapolulle, Karhunpolulle, Korven Jotokselle tai Kurjen kierrokselle. Kampinkylästä lähtevä Samuli Paulaharjun polku soveltuu mainiosti hieman jylhempää maisemaa ja nousuja kaipaavalle. Reitillä valloitetaan muun muassa Karhu- ja Lehtivuoret. Pisin yhtenäinen lenkki on Kurjen kierros, joka kulkee Jurvasta aina Laihian ja Ilmajoenkin puolelle. Kurjen kierroksella noin 50 kilometrin matkalla kuljetaan niin nevalla, lehtometsässä kuin kallioillakin.

Tässä jutussa esitellään seitsemän kivaa luontokohdetta, joissa kannattaa vierailla tänä kesänä.

Kaikki luontokohteet löydät täältä.

Jyllinkosken luontopolku

Suosittu Jyllinkosken lehtomaastossa kulkeva reitti vie luonnonkauniisiin maisemiin. Jyllinkosken lehto kuuluu Pitkämönluoman Natura-alueeseen.

Jyllinkosken luontopolulla yhdistyvät luonto ja sähköntuotanto kiehtovalla tavalla. Jyllinkosken alue on suureksi osaksi lehtojen luonnonsuojelualuetta.  Tämä luontopolku tarjoaa hienoja maisemia, vaihtelevaa maastoa, monipuolista luontoa, rehevää metsää ja kosken pauhua.

Reitin alussa ylitetään Jyllinkosken silta, jonka jälkeen reitti kääntyy oikealle ja mukailee joen reunaa aina padolle saakka, joka toimii myös reitin kääntöpisteenä. Jyllinkosken luontoreitin lisäksi pääsee tutustumaan sähköpuistoon ja kesällä alueella palvelee myös kioski, josta voi vaikka ostaa jäätelöt ja nauttia kauniista kesäsäästä.

Jyllinkoskella sijaitsee myös sähkölaitosmuseo.

Lähtöpiste: Jyllinkoskentie 126, 61300 Kurikka.
Katso lähtöpisteen sijainti kartalta.
Reittikartan löydät täältä.

Sällinpolku Säläisjärvellä

Säläisjärvi sijaitsee noin 2 kilometrin päässä Jurvan keskustasta. Järven kiertävä Sällinpolku on pituudeltaan noin neljä kilometriä.

Retkellä viihtyy varmasti vaikka kokonaisen lomapäivän. Säläisjärven rannalla sijaitsee nimittäin leirintäalue ravintolapalveluineen, uimaranta, frisbeegolfrata, beach volley -kenttä, kaksi leikkikenttää sekä useita tulentekopaikkoja. Säläisjärvi tunnetaan myös erityisen hyvänä kalastuskeitaana ja järvelle myydään vuorokausikalastuskortteja. Järvessä esiintyy kirjolohta, taimenta ja siikaa, joiden kannat pidetään yllä poikasistutuksin, sekä luonnonvaraisena ahventa, haukea ja madetta. Rantaviivaa riittää yli kolmen kilometrin verran.

Lähtöpiste: Kauhajoentie 247, 66300 Kurikka
Katso sijainti kartalta.
Reittikartan löydät täältä.

Pirunpesä

Pirunpesä sijaitsee Jalasjärven Ylivallin kylässä, Isovuoren kallion laella. Pirunpesä on hiidenkirnua muisuttava rapaumaonkalo, joka on halkaisijaltaan noin 14 metriä ja syvyydeltään 23 metriä.

Pirunpesän pohjalle pääsee portaita pitkin. Luonnonihmettä ja sen ympäristöä voi ihastella myös ylhäältä käsin, sillä Pirunpesän läheisyydestä löytyy myös 21 metriä korkea näkötorni. Alueelta löytyy myös kesäkahvila, kota, Spede Pasasen muistopatsas, kilometrin pituinen luontoreitti sekä 7,5 kilometriä pitkä vaellusreitti Juustoportille.

Pirunpesälle pääsee autolla perille asti.

Pirunpesäntie 100, Jalasjärvi.

Katso sijainti kartalta.
Reittikartan löydät täältä.

Lisätietoa Pirunpesästä Ylivallin kylän verkkosivuilla.

Niinistön suopolku

Niinistön suopolku sijaitsee noin 17 kilometriä Kurikan keskustasta Jurvan suuntaan. Polun lähtöpiste on Niinistönjärven rannalla. Rengasreitin pituus on noin 3,5 kilometriä, ja se on merkitty hyvin. Polku kulkee ensin pienen pätkän metsässä ja sitten suolla. Reitti on ihanteellinen lintubongareille, sillä Niinistönjärvellä pesii yli 20 lintulajia. Polun varrella on myös laavu ja pöytiä.

Niinistö sopii hyvin retkipaikaksi lastenvaunujen ja pyörätuolin kanssa, sillä lähtöpisteelle pääsee autolla ja maasto on helppokulkuista. Lähtöpisteeltä löytyy lintutorni, iso grillikatos, nuotiopaikka sekä kota.

Lähtöpiste: Niinistönjärventie 209. Kurikka.
Katso sijainti kartalta.
Reittikartan löydät täältä.

Nuijapolku

Nuijapolku sijaitsee Kurikan Tuiskulan kylässä. Nuijapoloku-reitistö muistuttaa talonpoikaiskapinasta, joka Pohjanmaalla puhkesi 1500-luvun lopussa. Patikointireittejä löytyy 5-21 km vaihtelevissa maastoissa.

Suurin osa Nuijapolusta on hyväkuntoisia ja hyväkulkuisia polkuja ja metsäautoteitä, mutta paikoin löytyy myös kivikkoisempaa ja haastavampiakin maaston osia. Reitin varrelle mahtuu nähtävää, kuten nousu Pikku Santavuorelle, pirunpellot sekä pohjalainen peltomaisema. Hyviä taukopaikkoja eväiden nauttimiseen on mm. Morajärven laavu ja Leevin kota.

Lähtöpiste:
Latvaharju: Latvatie 117, Kurikka
Katso Latvaharjun lähtöpisteen sijainti kartalta.
Kärrymies: Tuiskulansuora 31, Kurikka
Katso Kärrymiehen lähtöpisteen sijainti kartalta.
Reittikartan löydät täältä.

Samuli Paulaharjun polku

Samuli Paulaharjun polku Kampikylässä sopii hyvin retkeilijälle, joka kaipaa hieman enemmän erämaan rauhaa. Reitin varrelle mahtuu monenmoista nähtävää lehtimetsästä peikkometsään ja polku on pääosin hyvä kulkuista. Reitin vaativin osuus on kipuaminen Isolle Karhuvuorelle, josta aukeaa hienot näkymät. Reitin alkuosa sopii hyvin kuljettavaksi myös lasten kanssa aina Pienelle Karhuvuorelle saakka, jossa voi laavulla nauttia retkieväitä ja nauttia luonnosta.

Lähtöpiste: Kuusistontie 14, Kurikka.
Katso lähtöpisteen sijainti kartalta.
Reittikartan löydät täältä.

Ketunlenkki

Ketunlenkki on noin 6 kilometrin mittainen luontopolku Kurikan keskustan tuntumassa. Reitti kulkeekin osittain lähellä asutusta. Varsinainen aloituspiste löytyy Jyräntieltä ja sieltä löytyy tarkempi reittikartta ja infotaulu.

Ketunlenkki kulkee kauniissa metsissä ja vaihtelevassa maastossa pääsääntöisesti hyväkulkuisia ja kuivia metsäpolkuja pitkin. Reitti tarjoaa sopivasti haastetta ja nähtävää kaikille. Se soveltuu kuljettavaksi kävellen, juosten ja suurimmaksi osaksi myös maastopyöräillen.

Maastossa Ketunlenkki on merkittynä vaaleansinisillä salmiakkikuvioilla ja risteyskohtiin on lisätty suuntaviitat merkitsemään oikeaa kiertosuuntaa. Vesitornin kupeesta löytyy myös penkit ja pöytä, joiden ääressä voi nauttia eväät.

Lähtöpiste: Jyräntie 81, Kurikka.
Katso sijainti kartalta.
Reittikartan löydät täältä.


Tutustu myös muihin kohteisiin:

Kaikki luontokohteet löydät täältä.