Jyllinkosken sähköpuisto ja luontoreitti

Jyllinkosken alueella yhdistyvät luonto ja sähköntuotanto kiehtovalla tavalla. Jyllinkosken Sähköpuistossa, museorakennuksissa ja sitä ympäröivällä puistoalueella voi tutustua sähkön tuotannon historiaan. Jyllinkosken Sähkölaitosmuseo sijaitsee vanhassa voimalaitosrakennuksessa.

Jyllinkosken luontopolku kulkee jyrkkätörmäisen jokilaakson reunoilla Kiskonniemeen. Polkua kuljetaan edestakaisin Jyllinkoskelta Kiskonniemeen ja takaisin. Edestakaisen matkan pituudeksi tulee noin 1,5 km. Jyllinkosken alue on suureksi osaksi lehtojen luonnonsuojelualuetta. Tämä luontopolku tarjoaa hienoja maisemia, vaihtelevaa maastoa, monipuolista luontoa, rehevää metsää, kosken pauhua ja jonkin verran fyysistä haastetta jyrkkien nousujen vuoksi. Jyrkimpiin kohtiin on rakennettu portaat helpottamaan kulkemista ja kosteimmat kohdat reitillä päästään ylittämään pitkospuita pitkin. Osa rinteistä, pitkospuista ja portaista saattaa olla paikka paikoin erittäin liukkaita kosteasta tai pakkassäästä johtuen. Osan matkaa reitistä kulkee myös tukeva kaide, josta voi halutessaan ottaa tukea.

Vaihtoehtoisesti voi maisemia ihastella myös lyhyellä (edestakaisin vajaa 1 kilometri) perhereitillä, joka kulkee joen vastakkaisella puolella varsinaiseen luontoreittiin katsottuna. Perhereitillä pääsee hyvin kulkemaan esimerkiksi lastenrattaiden kanssa, joten perheen pienimmätkin pääsevät ihastelemaan luonnon ja kosken antimia. Perhereitin aloituspiste on luontoreitin kanssa sama, mutta lähtee eri suuntaan. Reitin alussa ylitetään heti Jyllinkosken silta, josta pääseekin heti erinomaisesti näkemään pauhaavan kosken komeuden. Sillan jälkeen reitti kääntyy oikealle ja mukailee joen reunaa aina padolle saakka, joka toimii myös reitin kääntöpisteenä. Takaisin kävellään siis samaa reittiä.

Museoalueen aukiolot voit tarkistaa Informaatiotekniikan Museoyhdistys Ry:n sivuilta.