Nähtävyyksiä kulttuurin ja historian ystävälle

Kurikan historia ulottuu jo vuosisatojen taakse. Kaupunkimme sijaitsee kesä- ja talvitien risteyksessä, joka kulki aikoinaan Turusta Mustasaareen. Kurikan kappeli perustettiin 1672, ja vuonna 1868 Kurikka itsenäistyi Ilmajoesta. Pitkän historian vuoksi Kurikassa on paljon nähtävää ja tutkittavaa!

Tälle sivulle on koottu vinkkejä niistä paikoista, jotka esittelevät alueemme historiaa ja kulttuuria.


Patsaat ja muistomerkit

Kurikasta löytyy lukuisia patsaita ja muistomerkkejä. Niistä uusin on syksyllä 2020 julkistettu kurikkalaista hiihtäjälegenda Juha Mietoa esittävä Pekka Jylhän veistos Legenda. Veistosta pääsee ihastelemaan osoitteessa Keskuspuistikko 12, Kurikka.

Samuli Paulaharjun muistomerkki sijaitsee puolestaan Kampinkylässä. Samuli Paulaharju (1875-1944) on Kurikan Kampinkylässä syntynyt kirjailija ja kansanperinteen kerääjä. Elämänsä aikana Paulaharju julkaisi useita kymmeniä teoksia. Hän oli aikansa tunnetuimpia kirjailijoita. Paulaharjun keräämä kansantieteellinen kokoelma on maailman suurin yhden ihmisen keräämä aineisto.

Kurikassa voi kuulla puhuttavan myös Hirvi-Heikistä. Perimätiedon mukaan Kurikan ensimmäinen asukas on ollut Heikki-niminen henkilö, joka on ollut metsästäjä ja saapunut hirven perässä Kurikan alueelle. Hirvi-Heikkiä esittävä patsas löytyy Wanhan Aseman pihasta. Wanhalla Asemalla sijaitsee myös näyttävä Risto-veturi.

Kurikkaa symboloiva hirvi-patsas puolestaan löytyy Tykkipuistosta Huovintien varrelta. Sen vieressä sijaitseva Raskas-patteriston tykkimuistomerkki on myös mielenkiintoinen vierailukohde.

Tiesitkö, että Kurikasta löytyy myös Spede Pasasen muistopatsas? Pasanen oli merkittävä tukija Jalasjärven Pirunpesän tyhjennyshankkeessa, ja siksi hänen patsaansa pystytettiin Pirunpesän läheisyyteen.

Kaikki patsaat ja muistomerkit löydät täältä


Muita mielenkiintoisia kohteita

Sameli Elomaa (1889-1976) oli tunnettu kurikkalainen harmonikkavalmistaja ja pelimanni. Pitämiensä tilauskirjojen mukaan hän valmisti 664 harmonikkaa alusta alkaen. Elomaan soittimiin voi tutustua Kurikan museossa ja Kurikan kirjastossa.

Pala historiaa löytyy myös Jalasjärven Yli-Vallista sijaitsevasta mystisestä ja upeasta luonnonihmeestä, Pirunpesästä. Aukko on halkaisijaltaan 14 metriä ja syvyydeltään 23 metriä. Pohjalle pääsee laskeutumaan tikkaita pitkin, mutta kohdetta pääsee ihailemaan myös yläilmoista, vieressä olevasta näkötornista. Pirunpesää on helppo poiketa katsomaan kolmostien varrelta.

Kurikan ehkä erikoisin nähtävyys on Kusikivi, joka on tullut kuuluisaksi arvovaltaisista vieraistaan: tarinan mukaan Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik matkusti heinäkuussa 1752 Kurikan kautta Vaasaan Kyrönkankaan kesätietä. Matkalla oli tehtävä tarpeet, ja nykyinen Kusikivi tarjosi sille hyvät puitteet.

Suosittelemme tutustumaan myös Kurikan kauniisiin kirkkoihin, teattereihin ja elokuvateattereihin sekä kirjastoihin.

Kaikki nähtävyydet löydät täältä.


Museot

Alueemme historiaan voi tutusta viidessä museossamme. Kolmen erilaisen maakuntamuseon lisäksi Kurikasta löytyy puuseppämuseo ja sähkölaitosmuseo.

Kurikan, Jalasjärven ja Jurvan museossa pääsee tutustumaan paikkakunnan historiallisiin esineisiin, maatalousyhteisön käyttöesineisiin sekä paikallisten naisten ja miesten käsityöperinteisiin.

Jyllinkosken Sähköpuistossa voit tutustua sähkölaitoksen vanhaan patoalueeseen ja entisajan sähköntuotantoon sekä rentoutua herkkujen äärellä kesäkahvilassa.

Puuseppämuseo on puolestaan erikoistunut jurvalaiseen puusepäntyöhön ja koristeveistoon.

Tutustu museoihimme tarkemmin täältä.