Kurikan Lakkitehdas

Nenättömänluoman rannalla sijaitsee valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, Kurikan Lakkitehtaan ainutlaatuinen alue. Historiallinen tehdaskiinteistö Kurikan Panttilassa sopii niin pieneen kuin isoonkin juhlaan. Yläkerran avarassa salissa juhlii kerralla max. 180 henkilöä, panimokerroksessa 170. Juho Kukkulan kokoustilaan mahtuu 20 henkilöä ja K-18 kerho/ajanviettotila Otavaan max. 50 henkeä.

Palvelut

  • tilausravintola
  • kokoukset
  • häät, syntymäpäivät, pikkujoulut, yritysjuhlat
  • muistotilaisuudet
  • tehdaskierrokset
  • oluttasting
  • maistelumenu
  • panimoesittely

Alueen historia ja nykyisyys

Kurikan Lakkitehdas on perustettu vuonna 1899. Alueelle rakentui nykyisenkaltainen tehdasmiljöö ja kolme tehdasrakennusta vuosina 1913, 1924 ja 1938. Kaikki kolme rakennusta ovat vielä olemassa ja verrattain hyvin säilyneitä. Vanhin, 1913 valmistunut on tiettävästi Kurikan vanhin teollisuusrakennus ja se on ulkoasultaan museoviraston suojelema. Rakennusmestari Juho Kukkulan suunnittelema vuonna 1924 valmistunut tehdas on toiminut aikoinaan hanskapuolena ja tänä päivänä tiloissa järjestetään muun muassa oluttastingeja. 1938 valmistuneen upean funkirakennuksen on suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi ensimmäisenä työnään oman suunnittelutoimistonsa nimen alla. Rakennus on kokenut ehostuksen myötä uuden heräämisen. Heti pohjakerroksen sisäänkäynnin yhteyteen on pystytetty pieni museo-osasto ja toiseen kerrokseen on perustettu panimo ja panimoravintola. Entiseen ompelusaliin, eli kolmanteen kerrokseen on avattu upea juhlasali, jossa kolmen seinän kiertävä ikkunarivistö tarjoaa loputtoman tilan tunnun ja henkeäsalpaavan valoisuuden.

Tehdas on remontoitu vanhaa kunnioittaen ja niin, että ajankulku on nähtävissä. Rustiikkista ulkonäköä ei ole pyritty piilottamaan tai siloittelemaan, vaan esimerkiksi WC-tiloissa on edelleenkin käytössä tehtaan alkuperäiset lavuaarit. Mennyt aika on tehtaalla voimakkaasti läsnä luoden samalla yhdessä arkkitehtonisesti upean rakennuksen kanssa täysin omanlaisensa ja uniikin kokonaisuuden.