Kurikka on 20 000 asukkaan kehittyvä maaseutukaupunki hyvien liikenneyhteyksien varrella Etelä-Pohjanmaalla. Kurikka on täydellinen yhdistelmä vehreää ja raikasta maaseutua ja eloisaa ja aktiivista kaupunkia. Täällä on rauhallista, turvallista ja väljää, mutta saman aikaan meillä on monipuoliset palvelut ja harrastusmahdollisuudet. Siis kaikki hyvän arjen ainekset!
Kurikalla on pitkät juuret ja vahva historia – ja katse jo kaukana tulevaisuudessa. Kurikka tahtoo olla Suomen paras ja rohkein maaseutukaupunki vuonna 2025, ja tekee töitä tämän tavoitteen eteen joka vuosi.
Mielenkiintoisia faktoja Kurikan historiasta
- Kurikka on yli 150-vuotias. Kurikan kappeli perustettiin 1672, ja vuonna 1868 Kurikka itsenäistyi Ilmajoesta. Kurikasta tuli kaupunki vuonna 1977. Sittemmin Kurikkaan on liittynyt Jurva 2009 ja Jalasjärvi 2016.
- Perimätiedon mukaan Kurikan ensimmäinen asukas on ollut Heikki-niminen henkilö, joka on ollut metsästäjä ja saapunut hirven perässä Kurikan alueelle. Voitkin kuulla puhuttavan Hirvi-Heikistä.
Kurikka on Etelä-Pohjanmaan toisiksi suurin kaupunki – pinta-alaltaan itse asiassa kaikkein suurin! Kurikka sijaitsee lähellä maakuntakeskuksia, Seinäjokea ja Vaasaa.
Suuren pinta-alan vuoksi täällä on varaa valita: asuisitko sinä mieluiten väljästi idyllisessä maalaiskylässä, kauniissa jokirantamaisemissa tai keskustan palveluiden äärellä? Asuminen on Kurikassa edullista ja täältä löydät takuulla unelmiesi kodin. Yksi on varmaa – luonto on aina lähelläsi.
Erikoisia nähtävyyksiä Kurikassa
- Pirunpesä on Jalasjärven Ylivallissa sijaitseva hiidenkirnua muistuttava luonnonmuokkaama kalliokolo. Alueelta löytyy näkötorni ja luontopolkuja sekä kahvila ja kota. Pirunpesän kaivamisen rahoituksessa on auttanut muun muassa Spede Pasanen, jonka muistopatsas löytyy alueelta.
- Kurikan Jyllintaipaleella sijaitsee siirtolohkare, joka on saanut nimekseen Kusikivi. Tarina kertoo, että vuonna 1752 Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik poikkesi matkallaan Kyrönkankaan kesätietä pitkin Vaasaan tarpeillaan tämän kiven takana.
- Kurikassa sijaitsee geologiseksi ihmeeksikin kutsuttu Suomen suurin pohjavesiesiintymä sekä mahdollisesti maailman vanhimmat laaksot. Laaksoja ei valitettavasti pysty näkemään, mutta maailman parasta vettä meillä pääsee maistamaan!
Kaikkihan ovat varmasti kuulleet Kurikan omasta hiihtäjälegendasta, Juha Miedosta. Menestystarinoita löytyy urheilumaailman lisäksi myös yrityskentältä. Kurikka tunnetaan ennen kaikkea vahvasta metalli-, puu-, elintarvike- ja tekstiiliteollisuudestaan. Tiesitkö, että Kurikka on myös yksi Suomen suurimpia maatalouspitäjiä?
Tunnettuja kurikkalaisia
- Hiihtäjälegenda Juha Mieto on kotoisin Kurikasta. Häntä kuvastavaa Pekka Jylhän veistosta Legendaa voi käydä ihailemassa osoitteessa Keskuspuistikko 12, Kurikka.
- Sameli Elomaa (1889-1976) oli tunnettu kurikkalainen harmonikkavalmistaja ja pelimanni. Pitämiensä tilauskirjojen mukaan hän valmisti 664 harmonikkaa lusta alkaen. Elomaan soittimiin voi tutustua Kurikan museossa ja Kurikan kirjastossa.
- Samuli Paulaharju (1875-1944) on Kurikan Kampinkylässä syntynyt kirjailija ja kansanperinteen kerääjä. Elämänsä aikana Paulaharju julkaisi useita kymmeniä teoksia. Hän oli aikansa tunnetuimpia kirjailijoita. Paulaharjun keräämä kansantieteellinen kokoelma on maailman suurin yhden ihmisen keräämä aineisto. Paulaharjun muistomerkki sijaitsee Kampinkylässä.
- Jurvalainen Oiva Kentta (1943-2020) oli yksi tunnetuimmista suomalaisista puuseppämestareista, jota pidetään Suomen johtavana koristeveistomestarina.
Kurikassa on työpaikkojen lisäksi tarjolla myös laadukasta vapaa-aikaa: harrastuksia, kulttuuria, kaunista luontoa sekä tietenkin eteläpohjalaista kökkähenkeä. Täällä on puhdasta niin luonto, ilma kuin vesikin.
Kurikka on rohkea ja ennakkoluuloton, ihmisläheinen ja yhteisöllinen, elinvoimainen ja kehittyvä. Unelmiesi kotikaupunki.
Syitä muuttaa Kurikkaan
Unelmienkaupunki.fi
Unelmienkaupunki.fi-verkkosivu kertoo, miksi Kurikka on Suomen paras maaseutukaupunki. Tutustu!
Tietoa kaupungin palveluista ja ajankohtaisista asioista
Kurikka.fi
Kaupungin verkkosivuilla kerrotaan enemmän kuntalaisten palveluista ja kaupungin ajankohtaisista asioista.